Globális jelentés a bérekről

 

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet „Globális bérjelentés 2012/13: Bérek és igazságos növekedés” című elemzése szerint a béreknek a világ összes országának adataiból számított átlagos 1,2 %-os növekedése messze elmaradt a válság előtti szinttől. A nemzeti jövedelem elosztásában a munkajövedelmek részesedése csökkent.

Globális szinten a havi bérek – inflációval korrigált – összege 2011-ben csupán 1,2 %-kal nőtt, a válság előtti utolsó év, 2007 3 %-os mértékkel, illetőleg a 2010-es év 2,1%-os emelkedésével szemben. Ez a szerény növekedés még ennél is jóval alacsonyabb, csak 0,2 % lenne, ha a számításokból kihagynák Kínát, ahol az elmúlt évtizedben a bérek nagyjából a háromszorosára nőttek. A feltörekvő gazdaságok továbbra is növekvő béreivel szemben a fejlett országokban a stagnálás, vagy enyhe csökkenés a jellemző.

A globális trend része, hogy a nemzeti jövedelem elosztásában a növekvő tőkejövedelmekkel szemben csökkent a munkások részesedése. Ebben a technológia fejlődés, a kereskedelmi globalizáció, a pénzügyi piacok terjeszkedése, valamint a szakszervezeti szervezettség visszaesése játszik meghatározó szerepet. A munkajövedelmek csökkenése nem csupán az igazságos elosztás elvét sérti, hanem a háztartások fogyasztását is visszafogja. A mérséklődő fogyasztás hozzájárul az összesített kereslet csökkenéséhez, amelyet az export növekedése nem minden esetben képes kompenzálni, ezzel is súlyosbítva a válságban lévő – eladósodott, illetve eurozóna tag - országok helyzetét.

A jelentés aggasztónak tartja, hogy a versenyszektor béreinek több országra jellemző visszanyesése egy lefelé irányuló bérversenyhez vezethet, amely tovább csökkentheti az összkeresletet. Mindezen folyamatok ellensúlyozása érdekében az ILO megfelelő minimálbérek alkalmazására szólítja fel a 185 tagállamát.

a jelentés letöltése