Nők a politikai hatalomban

 

A nők hatalombeli részvételének látszatra feltérképezett területén kérdések sora megválaszolatlan. Hacsak nem a formális válaszra vagyunk kíváncsiak. Továbbra is kérdés, hogy kell-e belátható időn belül nagyobb arányú női részvétel a politikai hatalomban a hazai szintéren?

Kik kívánnak több női politikust a hatalomba? Vajon az egész magyar társadalom, vagy a nőtársadalom kiállt több női politikusért? Netán csupán egy szűk értelmiségi réteg? Ha sokak kívánsága, akkor miért nem realizálódik a vágy? Ha csak keveseké, akkor mi haszna van a nőket nagyobb arányban követelő írások, konferenciák sokaságának, európai uniós és ENSZ bürokráciának?

És ha hatalomba kerülnek a nők, kinek jó? A társadalomnak? A nőknek? Netán a hatalomra aspiráló keveseknek?

Változik-e bármi ebben a súlyos társadalmi kérdésekkel küszködő közép-európai térségben, ha több nő ülne a döntéshozatali pozíciókban?

Milyen feltételek mellett vállalják a női érdekek képviseletét a női politikusok, és vajon csak ők vállalják-e vagy ők sem? Kiknek az érdekét jelenítik meg, és kiknek az érdekét kellene megjeleníteniük? Kik azok a nők, akik a politikai hatalomra aspirálnak?

Vannak-e önállósult és nagy tömegeket megragadó női érdekek? Milyen társadalmi és egyéni következményekkel jár a tradicionális szerepfelosztás lazítása, netán felszámolása? Vajon ez kiknek az érdeke, és milyen célt szolgál?

Mennyire és hogyan gátolják a humánus szempontú kívánalmakat a piaci/munkaerő-piaci mechanizmusok? És ha gátolják, miként lehet és célszerű beavatkozni, kinek és milyen szinten? …..

 Dr. Koncz Katalin: Nők a politikai hatalomban. Corvinus, 2015. Budapest.

Megvásárolható a szerzőtől (4.000 Ft. önköltségi áron):  professor [dot] katalin [dot] koncz [kukac] gmail [dot] com