A sikeres karrier (I. rész) Hamis karrier-mítoszok

 

A sikeres karrier (I. rész) Hamis karrier-mítoszok

(részlet a cikkből)

Feltehetjük a kérdést: gondolunk-e úgy általunk ismert vezérigazgatóra, mint aki igazából nem egy megközelíthetetlen, nehéz ember, vagy egy hatalommal bíró vállalati menedzserre, mint aki valóban törődik másokkal? Találkoztunk-e sok sikeres emberrel, aki szerénynek mutatkozott? Hiszünk-e igazán azoknak a hírességeknek („celebeknek”), akik megpróbálnak kedves, törődő, vagy előzékeny, tapintatos embereknek mutatkozni média interjúikban? A válasz nagy valószínűséggel nem és nem, s ebben sokan egyetértenének velünk.

Mégis, nem szükséges arrogánsnak lennünk ahhoz, hogy sikeresek legyünk, az arrogancia inkább akadályoz, mint segít a valódi sikerek elérésében. Az elmúlt ötven évben világszerte végzett kutatások és a sikeres vezetőkről készített profilok adatai azt bizonyítják: a sikeres vállalati vezetők, menedzserek lényeges megnyilvánulásai (attributumai) a megbízhatóság, a jóindulat, szívélyesség, előzékenység és az empátia. Az arrogáns vezetőket sem saját vezetőik, sem munkatársaik, sem pedig beosztottaik nem kedvelik, s ez igaz olyan autokráciára alapozott szervezetekben is, mint pl. a katonaság.

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai mutatják, hogy a női vezetők egyre jobbak lesznek hivatásukban, mint férfi társaik (peerjeik). Hogy miért? Mert ők általábanmegbízhatóbbak, szívélyesebbek és empatikusabbak a férfi vezetőknél. Hogy mégis, mindez ideig kevesebb a nő a vállalati szenior vezetői szerepben, annak éppen oka az az elterjedt feltételezés, hogy a férfiak jobb vezetők, illetve hogy még nem ismerték fel: az arrogancia destruktív vezetői érték.

Ha a vezetők arrogánsak, azt a beosztottak előbb-utóbb megelégelik és elhagyják a szervezetet. („Az emberek szervezetekhez csatlakoznak, de a vezetőiket hagyják el”, szól a fáma). Két oka van, amiért az arrogáns vezetők végül nem érnek el sikereket. Egyrészt prioritásaik megvalósításában önzők, kíméletlenek, szánalmat nem ismerők, manipulatívak, másokat kihasználók és csökönyösek. Másrészt, mert erős önbizalmuk, arroganciájuk gyakran a szükséges kompetenciák hiányát fedi el.

Miben jobbak, mit tesznek jobban másoknál a kiváló teljesítményt nyújtó, sikeres vezetők? Éppen az ellenkezőjét a leírt mítoszokban foglaltaknak. A szerénység, a jóindulat és a szívélyesség hasznosabb, mint az arrogancia; a szilárd munka etika, a fókuszált, kitartó munkavégzés több hozzájárulást ad a sikerhez, mint a született tehetség; az önbizalom csak akkor hasznos, ha kompetenciával párosul.

 

Lapszám: 
2014/5