Szociális beruházások - az Európai Bizottság friss intézkedéscsomagja

 

Az Európai Bizottság a „Szociális beruházás a növekedés és a kohézió érdekében” című, februárban elfogadott közleményében felszólította a tagállamokat, hogy kezeljék prioritásként a szociális beruházásokat és korszerűsítsék jóléti rendszereiket. Ez mindenekelőtt hathatósabb aktív befogadási intézkedéseket, valamint a szociális területre fordított költségvetés hatékonyabb és eredményesebb felhasználását jelenti.

A jelenlegi pénzügyi válság társadalmi következményei rendkívül súlyosak. A Bizottság által most előterjesztett szociális beruházási csomag irányt mutat a tagállamoknak ahhoz, hogyan alakítsanak ki olyan szociálpolitikákat, amelyekkel hatékonyabban és eredményesebben tudnak szembenézni a mostani jelentős kihívásokkal, hiszen súlyos pénzügyi problémákkal, növekvő szegénységgel és társadalmi kirekesztéssel, valamint soha nem tapasztalt mértékű, mindenekelőtt a fiatalokat sújtó munkanélküliséggel kell megküzdeniük. Ezekhez társul a társadalmak elöregedése és a munkaképes korú népesség csökkenő aránya, ami próbára teszi a tagállamok szociális rendszereinek fenntarthatóságát és megfelelőségét.

A szociális beruházások növelése és a jóléti rendszerek korszerűsítése mellett a közlemény kiemelt kérdésként kezeli a tagállamok által igénybevett uniós pénzügyi forrásoknak – mindenekelőtt az Európai Szociális Alapnak – az említett célokat szolgáló optimális felhasználását is. A Bizottság az európai szemeszter keretében szorosan nyomon követi az egyes tagállamok szociális védelmi rendszereinek teljesítményét, és szükség esetén ún. ország-specifikus ajánlást bocsát ki.

A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni lépésekre fókuszáló szociális beruházási csomag kiegészíti az európai társadalmi és gazdasági kihívások kezelésére nemrégiben indított bizottsági kezdeményezéseket: ezek a foglalkoztatási csomag, az ifjúsági foglalkoztatási csomag és a nyugdíjakról szóló fehér könyv

Tovább az Európai Bizottság weboldalára