Mi fán terem a sabbatical?

 

MI FÁN TEREM A SABBATICAL?

Mit jelent?

Hadd idézzek Hack Márta cikkéből, „A "sabbatical year" – magyarul a szombatév – ugyanis nem más, mint a hetedik év, amelyben a termőföld parlagon marad, megpihen, termőereje visszatöltődik. (Mózes harmadik könyve, 25. fejezet) A szabad kutatóév ennek mintájára az emberi produktivitást megújító hetedik év, melynek eredeti jelentése, a szombatév már elhomályosult, vagy nem is ismert. Magyar megfelelő híján sokak számára az angol ’sabbatical year’, vagy elliptikus formában a ’sabbatical’ – fogalma már eleve hordozza az akadémiai körökben ismert "intézményi" jelentést, noha annak is, mint az intézményneveknek általában, van egy jól körülhatárolható alapjelentése.”

Kiégés?

Maradva a bibliai példánál az üzleti világban is gyakran előfordul, hogy a vezetők (érdekes módon) a hetedik évre fáradnak el, égnek ki. A kiégés egyik ellenszere egy hosszabb szabadság, népszerű nevén sabbatical lehet. A kiégés egy olyan jelenség, amely gyakran a pályafutásuk elején rendkívül lelkes és motivált munkatársaknál, vezetőknél lép fel. A karrierjük meghatározott szakaszában fásultság, kimerültség lép fel, cselekvésképtelennek érzik magukat, elvesztik motivációjukat, az ügyfelekkel szemben távolságtartóbbak, munkatársaikkal szemben pedig türelmetlenek és frusztráltak lesznek.

A nagy nemzetközi vállalatok viszont a karriertervezés során felismerték ezt a jelenséget és mintegy „betervezték a kiégést”, pontosabban annak ellenszerét, tehát a sabbaticalt.

Feltöltődünk?

Hová jutott ez mára? Ha eltekintünk a válságtól, amely alaposan belezavart a sabbatical terjedésébe, azt lehet megállapítani, hogy már számos nagy cégnél a felső vezetők szerződési feltételévé válik a sabbatical „kiadása”.

Itt is két esetet különböztethetünk meg: automatikus és célhoz kötött. Előbbi esetben (és ez a ritka) minden ötödik vagy hetedik évben eltávozhat a vezető megújulási szabadságra . Utóbbi esetben azonban (és ez a gyakoribb) csak előre meghatározott célok és feltételek elérése esetén „veheti ki” a vezető azt.

És a gyakorlat?

Cégenként változó a formája. Először is nem szokásos a teljes év, gyakoribb a féléves, illetve a 3 hónapos sabbatical. Lehet fizetett a sabbatical: ez esetben egy meghatározott önfejlesztési feladatot állítanak a vezető elé, pld. tanuljon meg egy további idegen nyelvet. Lehet csökkentett fizetéssel vagy fizetés nélküli módon is sabbaticalra „menni”. Ilyenkor a vezető a hobbijának él, munkaadója semmilyen elvárást nem támaszt az időtöltés tartalmával kapcsolatban. Előnye, hogy nemcsak nagyon élvezetes, de a rutin hosszabb megtörése miatt a munka ismét vonzóvá válik.

A megújulásnak ez a rendszere közép-hosszútávon pénzügyileg is bizonyítottan megtérül. Ez köszönhető egyrészről a termelékenység növekedésének, másrészről a kulcsemberek csökkenő elvándorlásának.

Stefan Sagmeister „A szabadság ereje” című TED-előadásában bemutatta, hogy az elmúlt hét évben minden megvalósított ötlete, a sabbatical egy-egy évéből származott. Így hosszútávon anyagilag is megtérült ez a döntés.

________________________

Fekete István ügyvezető, Interim Vezető Szolgáltató Kft.

Az írás eredetileg a HRcafé weboldalon jelent meg.

 

 

Lapszám: 
2014/1